سیمانکاری
سیمانکاری از جمله مراحل بسیار مهم نازک کاری ساختمان میباشد و تعیین قیمت آن وآشنایی با انواع شیوههای انجام آن هم از نیازهای مهم هر ساختمان به شمار میآید. مواداولیه ساختمان مانند به خاطرداشتن پایداری وایستادگی خوب در شرایط آب وهوایی مختلف وهزینه مناسب اجرا در کار عمرانی و ساختمانی کاربرد بسیار زیادی خواهد داشت. اصلیترین وبرجستهترین کاربرد سیمانکاری برای آسترسازی و نمای رویه ساختمان میباشد. ما در این مطلب سعی داریم تا شمارا با موضوع سیمانکاری آشنا نماییم.
سیمان چیست؟
سیمان مادهای بسیار چسبنده است که توانایی چسباندن ذرات را به یکدیگر دارد و یک جسم یکپارچه ومستحکم از آنها را ایجاد نماید. سیمان از ترکیب مصالح آهکی، رس، سیلیس واکسیدانهای معدنی در دمای ۱۴۰۰تا۱۵۰۰ درجه سانتی گراد تولید خواهد شد. به جسمی که بعد از حرارت دادن بوجود آید را کلینر گفته می شود و بعد از آسیاب کردن آن به همراه مقدار مناسب سنگ گچ سیمان، تیپهای گوناگون به دست خواهد آمد.
همچنین از سیمان به عنوان چسبی اتصال دهنده مصالح مثل دیوارهای سنگی به آجری بکار میبرند. آگاهی نسبت به نکته های مهم و اجرایی سیمان سبب خواهد شد که به بهترین صورت ممکن از این مصالح برای پروژه های مورد نظر استفاده نماییم تا بعدا دچار اشکالهایی مانند ترک و ریزش نشویم.
با اضافه نمودن پوزولان به کلینر وگچ، سیمان پوزولانی به دست میآید. میزان دانههای کلینر ۵تا۲۰ میلی متر و رنگ آنها سبزه تیره است. مقصود از سیمانی که در شاخه مهندسی استفاده میشوند، آن دسته از سیمانهایی میباشند که دارای ریشه آهکی هستند. این مدل سیمان از ترکیب آهک با انواع اکسید سیلیسیم، اکسید آلومینیوم، اکسید آهن، اکسید منیزیم و اکسیدهای قلیایی که مایل به ترکیب با آب هستند و در هم جواری هوا و همچنین زیر آب به مروز زمان سفت و دارای استقامت خاصی خواهد گشت، بوجود میآید.
انواع مختلف سیمان
سیمان دارای مصارف گوناگونی در ساخت وساز میباشد، که بستگی به شرایط آب وهوایی و شرایط خاک خواهد داشت. سیمان از این نظر به چند گونه سیمان پرتلند، سیمان سفید، سیمان پوزولانی و سیمان رنگی تقسیم خواهدشد.
چرا نمای سیمانی؟
سیمان به علت استقامت خوبی که در مقابل عوامل جوی مانند رطوبت دارد و نیز قیمت پایینتری نسبت به مصالح دیگر مثل شیشه، آجر وغیره، پوششدهی بسیار خوبی برای ساختمان به حساب میآید. نماهای سیمانی دارای گونههای مختلفی از جمله نمای رومی، چکشی، شیشهای، کلنگی، سیمان شسته، کمچهای و تگری میباشند که در شیوه اجرا، مصالح مورد استفاده و طرح نما کاملا با یکدیگر متفاوت میباشند.
روشهای سیمانکاری
سیمان دارای کاربردهای مختلفی در ساختمان سازی است. شیوه ساخت ملات ومرحله اجرا پروژه با توجه به گونه سیمان به کار رفته فرق خواهد کرد. از اینرو، سیمانکاری شامل شیوههای زیر میشود:
- سیمانکاری با سیمان سیاه
- سیمانکاری با سیمان تگری
- سیمانکاری با سیمان سفید
- سیمانکاری با سیمان نمای شسته
- شیب بندی وکف سازی
- بندکشی با سیمان
- بتن ریزی فوندانسیون
سیمانکاری با سیمان سیاه
سیمان سیاه یکی از پرکاربردترین انواع سیمان میباشد که در ساخت ملات دیوار چینی و اندودکاری داخلی وبیرونی به کار خواهد رفت. اصولا برای فضاهای مرطوب داخل ساختمانها مانند حمام و استخر از زیرسازی با سیمان سیاه استفاده خواهدشد. در هنگام سیمانکاری ابتدا زیر کار را با سیمان معمولی و ماسه میپوشانند که آستر نام دارد. قبل از آسترکردن باید تمامی سطحهای دیوار را شمشه گیری نمود. سپس باید بین شمشهها را با ملات ماسه وسیمان پر کرد.
در زمان سیمانکاری و نیز تا چند روز بعد باید حدالامکان روزی ۳ تا ۴ بار توسط آب، دیوار سیمانکاری شده را خیس نمود. اگر این کار صورت نگیرد، ماسه سیمان مصرفی به صورت پودر در میآید و با کوچک ترین برخورد کلاپس خواهد کرد. از سیمان سیاه به علت استقامت در مقابل رطوبت برای سیمانکاری رویه دیوارهای داخلی وبیرونی ونمای ساختمان و کف نیز بهره گرفته خواهد شد.
سیمانکاری نمای شسته
یک نمونه از نماهای رایج در ساختمان سازی ایران، نمای شسته میباشد. نمای شسته از جمله نماهای اندودی است و ترکیبی از تکه سنگ دانه بندی شده، پودر سیمان و سیمان سفید میباشد. سنگ دانه بندی شده در رنگ هایی مانند خاکستری، سفید، قرمز، مشکی وخاکستری موجود است. البته با دقت به رنگ نهایی شسته میشود از سیمان سیاه و رنگ های معدنی هم در این ترکیب به کار گرفت . دلیل اینکه این نما به نمای شسته معروف است،شسته شدن آن با آب بعد از اجرا میباشد.
اجرای نمای سیمان شسته به دو گونه زیر صورت میگیرد:
- در شیوه اول، بعد از زیرسازی، ملات خمیری سیمان و پودر سنگ تقریبا روان را با دقت به رنگ مورد نظر روی دیوار قرار خواهند داد و پس از آن به پاشیدن سنگدانههای ریز رنگی خواهند پرداخت. باید بیان نمود که سنگدانه جوشقان از کیفیت بسیار مناسبی برخوردار میباشد. این سنگدانهها با فشار خیلی کمی داخل ملات خمیری فرو خواهند رفت. در آخر یک اسفنج آغشته به آب را بر روی سطح میکشند تا سنگدانهها شسته و نمایان شوند.
- در شیوه دوم، بعد از زیرسازی، ملاتی خمیری مانند از ترکیب سیمان، سنگدانههای رنگی و پودرسنگ ایجاد میشود و با ضخامتی تقریبا ۱ تا۳ میلی متر روی سطح کشیده خواهد شد. قبل از خشک شدن و همراه با آب پاشی آم به کمک ماله، سطح را صیقلی میکنند و در آخر آن را با اسفنج مرطوب ماساژ داده تا سنگدانههای رنگی نمایان شوند.
ترک خوردن نمای سیمانی
عواملی مانند نشست کردن ساختمان یا انقباض و انبساط سبب خواهند شد بعد از گذر زمان روی سطح نمای سیمانی ترک به وجود آید. این مشکل در سطح های که بزرگ هستند بیشتر دیده خواهد شد . برای رفع این مشکل میتوانید خطوطی با فاصله یک تا دو متر در جهت عمودی و افقی با ضخامت مد نظر روی سطح دیوار ایجاد نمود تا ترک ها کمتر نمایان باشند. رنگ های نانو قادرهستند از ترک خوردگی اندودهای سیمانی جلوگیری نمایند.
سخن پایانی
سیمان وسیمانکاری از مصالح مهم و پرکاربرد در انواع پروژه های عمرانی وساخت وساز خواهد بود که از زمان گذشته تا به امروز مورد استفاده قرار گرفته است. اشخاصی که میخواهند با سیمان کار کنند باید مهارت کافی و ویژهای را در ساخت انواع نماهای ساختمانی داشته باشند. امروزه گونه های متفاوت و زیبایی از سیمان و سیمانکاری در نماهای ساختمان درست خواهند کرد که نماهایی فوق العاده و بی نظیری ایجاد خواهد شد. وب سایت نما رومی یکی از محبوب ترین و معتبرترین در این زمینه است که با مراجعه به آن میتوانید مشاوره های لازم را دریافت نمایید.